Ny dansk app gør det sjovt og overskueligt for nybagte forældre at finde det helt rette fornavn til deres nyfødte
Pressemeddelelse – Odense den 6. oktober 2019
De sidste tre år er der født over 60.000 børn om året i Danmark, og nu er der hjælp at hente for de mange kommende og nybagte forældre, som jagter det helt rette fornavn til deres nyfødte. App’en Navngiv gør det til en sjov og overskuelig oplevelse at gå på navnejagt blandt Danmarks nu mere end 39.000 godkendte fornavne til piger og drenge.
Fornavne er identitetsskabende, og for mange kommende og nybagte forældre kan det være en svær og lang proces at finde det helt rette fornavn til deres nyfødte søn eller datter.
”Da min kæreste og jeg fandt ud af, vi skulle være forældre, gik der ikke lang tid, før vi var i gang med at brainstorme navnemuligheder. Vi kiggede navnelister på nettet og noterede ned, når der var fornavne, vi begge kunne lide. Men det var udfordrende at holde styr på navnene og ikke mindst, hvor langt vi var kommet”, fortæller Kristoff Styrbæk, en af idéskaberne bag Navngiv.
Inspireret af funktionen i en populær datingapp er Navngiv designet til at hjælpe forældre i udvælgelsen af mulige fornavne til deres lille ny på en sjov og overskuelig måde. Stryg fornavne, du synes godt om, til højre, og ignorer navne, du ikke kan lide, ved at stryge dem til venstre. Er man tilsluttet med en partner, vil der være et match, når begge parter synes godt om de samme fornavne.
”En håndfuld af de fornavne, som min kæreste og jeg matchede, var navne, som ingen af os tidligere havde overvejet, men som åbenbart viste sig at klinge godt hos os begge”, tilføjer Kristoff Styrbæk, der sammen med sin kæreste fandt frem til sønnens fornavn, mens Navngiv blev testet.
Alle de fornavne, som er blevet vurderet eller matchet i appen, sorteres ud på lister, så de er nemme at overskue og vende tilbage til. Derudover har Navngiv en stribe af valgfrie kriterier, som kan anvendes til at begrænse navneudvalget som f.eks. køn, krav til længde eller bestemte bogstaver, som skal indgå i fornavnet.
”Det tager kun få øjeblikke at vurdere et fornavn, og de tusindevis af navnemuligheder synes pludselig knapt så overvældende. Uanset om du er typen, som vil have vurderet alle navnemuligheder, søger det unikke fornavn eller inspiration udover navnetoplisterne, så tror jeg, at du vil få glæde af Navngiv”, siger Emil Pedersen, den anden idéskaber af Navngiv.
Navngiv er i første omgang udviklet til iPhone, mens en Android-version allerede er på tegnebrættet. Det er gratis at hente og prøve Navngiv. I app’en er der mulighed for at tilkøbe adgang til den fulde version med alle godkendte fornavne i Danmark for et engangsbeløb på 29 kr. per bruger.
Kontakt
Navngiv udvikles og udgives af NORDIOS IVS, et iværksætterselskab drevet som en kreativ sidebeskæftigelse af Emil Pedersen, softwareudvikler, og Kristoff Styrbæk, civilingeniør.
For yderligere information kontakt Kristoff Styrbæk, NORDIOS IVS, på tlf. 2671 4640 eller krst@nordios.com.
Fakta og statistik omkring navngivning i Danmark
- Alle børn i Danmark skal, inden de fylder 6 måneder, have mindst et fornavn og et efternavn. Har barnet ikke et fornavn inden for seks måneder, kan forældrene straffes med bøde (Borger.dk).
- I dag får mange nyfødte et unikt navn i Danmark. Ser man på de navngivne 0-årige, er andelen, som får en unik kombination af første fornavn og efternavn, på 61%. Ser man på konstellationen af samtlige fornavne og efternavne hos de navngivne, har hele 97% af de 0-årige en unik konstellation i dag (DST).
- Medio 2019 er der offentliggjort hhv. 22.251 og 18.195 godkendte pige- og drengefornavne i Danmark. 1.054 fornavne er godkendt til både drenge og piger (unisex-navne) (AST).
- Nyfødte i Danmark de sidste fire år: 61.476 (2018), 61.397 (2017), 61.614 (2016), 58.205 (2015) (DST).
- Navnemoden kører i en turnus på ca. 100 år (KU).
- Før Anden Verdenskrig skulle forældres navneønsker godkendes af de lokale præster. Dette førte til skandaler, hvor præsten i ét sogn forbød folk at få et navn, der var problemløst i nabosognet. Reglerne har med en lang række af nye navnelove ændret sig meget gennem tiden i forhold til slægtsnavne, navneforandring, mellemnavne, ligestilling og unisex-navne, og reglerne er i dag langt mere lempelige end tidligere (KU).
Screenshots
Følgende screenshots må anvendes online og på tryk i forbindelse med omtale af app’en Navngiv. Billederne skal krediteres “www.navngiv.dk”.
Logopakke
Navngiv’s logo må anvendes online og på tryk i forbindelse med omtale af app’en Navngiv. Logopakken indeholder vores logo i tre udgaver hhv. .png (transparent), .png (hvid baggrund) og .jpg-format.
Klik her for at downloade Navngiv logopakke som komprimeret .zip fil (fylder 0,59 mb).